SkroWorks

Πρόγραμμα, Βιογραφικά και Περιγραφές Μαθημάτων 2021

press to zoom
Μιχάλης Συριόπουλος
Μιχάλης Συριόπουλος

press to zoom
Πάρης Μαντόπουλος
Πάρης Μαντόπουλος

press to zoom

press to zoom
1/5

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18:00 - 20:00 Πάρης Μαντόπουλος / Χοροθέατρο

 

Τρίτη 17:15 - 20:00 Ρηνιώ Κυριαζή / Αρχαίο Δράμα

 

Πέμπτη 17:30 - 19:30 Κατερίνα Μαυρογεώργη/Βάσια Ατταριάν/ Αυτοσχεδιασμός 

Σάββατο 11:30 - 14:30 Θανάσης Δόβρης / Υποκριτική

 

Σάββατο 15:00 - 18:00 Βασίλης Μαυρογεωργίου / Πάρης Μαντόπουλος / Υποκριτική και Κινησιολογία για το θέατρο με σκοπό την παράσταση 

                   

Πληροφορίες/Εγγραφές:

2107235842 &

contact@skrowtheater.com

Υποκριτική και κινησιολογία στο θέατρο με σκοπό την παράσταση

 

Βασίλης Μαυρογεωργίου – 

Πάρης Μαντόπουλος

 

Σάββατο 15:00 - 18:00

 

Ένα μάθημα που στόχο έχει να μελετήσει την Υποκριτική και την Κινησιολογική μελέτη του σώματος αλλά και τον συνδυασμό τους. Η σύνθεση μίας παράστασης θα είναι ο οδηγός μας αλλά και ο τελικός μας προορισμός.

Ανάλυση του μαθήματος :

Υποκριτική και η δουλειά πάνω στο θεατρικό λόγο – Βασίλης Μαυρογεωργίου

Στη διάρκεια των μαθημάτων θα δουλέψουμε πάνω σε κείμενα, είτε ολόκληρα έργα είτε αποσπάσματα που θα συνδυάζονται για τη δημιουργία μιας παράστασης. 

Στόχος είναι να ακολουθήσουμε υποκριτικά και σκηνοθετικά την πορεία που διανύουν οι ηθοποιοί για την ολοκλήρωση μιας παράστασης σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Η μέθοδος με την οποία θα δουλέψουμε δίνει βάση:

1. στην κατάκτηση της ομαδικότητας και της συνεργασίας, ώστε η δυναμική της ομάδας να λειτουργεί ενισχυτικά.

2. στην εξοικείωση και την πραγματική επικοινωνία μεταξύ των ηθοποιών.

3. στην βαθιά κατανόηση του κειμένου, όσον αφορά το νόημα και τα σημαίνοντα που το διακρίνουν.

4. στην ανάλυση των χαρακτήρων και της προσωπικής μας σύνδεσης μαζί τους.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν παράλληλα με την καθαρά υποκριτική δουλειά και προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες που αναδεικνύονται από τα συγκεκριμένα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα.

Ακολουθεί το στήσιμο της παράστασης, μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο παρέχει την σταθερότητα που χρειάζεται, ώστε, μέσα σε αυτό, οι ηθοποιοί να έχουν ελευθερία και ευελιξία, να αναπτύξουν υποκριτική πρωτοβουλία και να προτείνουν πράγματα που προκύπτουν από την προσωπική τους δουλειά.

Αφού ολοκληρωθεί το στήσιμο και η παράσταση είναι "έτοιμη", δουλεύουμε πια με στόχο να εξελιχθούν οι σχέσεις και οι χαρακτήρες.

Κινησιολογία και μελέτη του Σωματικού Θεάτρου – Πάρης Μαντόπουλος

Πώς μπορεί το μυαλό σας να χορέψει

Πώς μπορεί το σώμα σας να σκεφτεί

Πώς επιτυγχάνονται και τα δύο μαζί

Τί συμβαίνει όταν κινείστε μιλάτε ή χορεύετε

H διαδρομή αυτή έχει στόχο την ανάπτυξη και τη χρήση της σκηνικής παρουσίας μέσω της κίνησης και του λόγου, μελετώντας το χορoθέατρο και την δυνατότητα να μεταποιείς την κίνηση σε εικόνα, σύγχρονα και κλασικά κείμενα, το Contact Imrpovisation, την ομιλία, τη σωματική στάση, το περπάτημα, το “ball training” (ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης με μπάλες), τη σχέση του μυαλού και του σώματος. 

 

 

Υποκριτική - Η σχέση του ηθοποιού με το κείμενο

 

Θανάσης Δόβρης

 

Σάββατο 11:30 - 14:30

 

Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε, πάνω στην έννοια του "τραπεζιού", της θεατρικής ανάγνωσης που είθισται να γίνεται στην αρχή των προβών μια θεατρικής παραστασης.Πως ο ηθοποιός έχει τη δυνατότητα, μέσα από τον γραπτό λόγο,από τις πρώτες αναγνώσεις, με οδηγό τους ήχους του κειμένου και άρα της φαντασίας του εκάστοτε δημιουργού-συγγραφεα,να οδηγηθεί προς την ερμηνεία.

 

Ταξίδι στα ανοιχτά του αρχαίου δράματος

 

Ρηνιώ Κυραζή

 

Τρίτη 17:15 - 20:00

 

Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στο χώρο, στο αρχαίο δράμα. Μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε τα μυστικά του με εργαλεία μας τη φωνή και το σώμα. Μια βουτιά στο βάθος των νοημάτων. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα κείμενα, θα αναμετρηθούμε μαζί τους, θα παίξουμε. Θα ασκηθούμε, θα ετοιμάσουμε το μουσικό όργανο του σώματος ώστε να αφήσουμε τον ήχο να μας οδηγήσει. Θα εκφραστούμε μέσα από τις φράσεις και τις αναπνοές. Μεγάλες αναπνοές που απαιτούν μεγάλα ανοίγματα. 

Σε μια κλειστή εποχή πάμε κόντρα μέσω της τέχνης του Θεάτρου. Ενός θεάτρου φτιαγμένου για τους ανοιχτούς χώρους, τα ανοιχτά θέματα, τις ανοιχτές προοπτικές. Τις συνεχείς αναρωτήσεις.

Η Ρηνιώ Κυριαζή συνδυάζει τρεις διαφορετικές μεθόδους φωνής με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινούς στόχους που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργικά μέσα από την εξέλιξή τους. Οι βασικοί άξονες των ασκήσεων επικεντρώνονται στην αναπνοή της μουσικής και του λόγου. Η αναπνοή είναι σκέψη και η σκέψη αναπνοή. Το διάφραγμα πρέπει να γυμνάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει ευέλικτο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην απειροελάχιστη κίνηση της σκέψης.

Η μέθοδος της Μίρκας Γεμεντζάκη αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως το τελειότερο μουσικό όργανο που για να ηχήσει με τον μοναδικό τρόπο που υποβάλλει το σχήμα του κάθε ανθρώπου θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τις περιττές εντάσεις που του επιβάλλουμε. Θα πρέπει λοιπόν να αποκατασταθεί πρώτα απ’ όλα η φυσική λειτουργία της αναπνοής. Μόνο έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε τον ήχο που θα το δονεί και που συνεχώς θα μας εκπλήσσει με τις εντάσεις, το εύρος και τα χρώματα του.

Η μέθοδος της Kristin Linklater με άξονα επίσης την απελευθέρωση της φυσικής φωνής επικεντρώνεται στην εμβάθυνση του νοήματος των λέξεων.

Η μέθοδος του Roy Hart μέσα από αρχικά πολύ ελεύθερους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς ανοίγει ακόμα περισσότερο το πεδίο της φαντασίας και της έκπληξης -προσφέρει τα κλειδιά για να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης. Όπως το σύμπαν η φωνή είναι ανεξερεύνητη και πάντα μαγευτική.

Την ιδανική εφαρμογή του μαθήματος προσφέρουν τα λόγια του αρχαίου δράματος. Καθώς το ταξίδι διευρύνεται πίσω στο χρόνο και στο χώρο, το σώμα- και η φωνή- επεκτείνεται για να χωρέσει τα μεγάλα κείμενα, τις μεγάλες μουσικές, τους μεγάλους χώρους. Μεγαλώνει από τον πυρήνα προς τα άκρα σαν μια σφαίρα πραγματώνοντας εσωτερικά πρώτα τον κυκλικό ανοιχτό χώρο του αρχαίου θεάτρου. Ηχεί το ίδιο και ταυτόχρονα ηχεί ταξιδεύοντας έξω και πέρα από κείνο.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Η λειτουργία του ηθοποιού ως συνδημιουργού

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

 

Βάσια Ατταριάν

Κατερίνα Μαυρογεώργη 

 

Πέμπτη 5:30 - 7:30

 

«Μυστικά και ψέματα» είναι ο τίτλος μιας πολύ επιτυχημένης ταινίας του Μάικ Λι που προβλήθηκε το 1996. Είναι όμως και ο τίτλος του φετινού εργαστηρίου μας. Μυστικά και ψέματα, δύο βασικότατα εργαλεία αυτοσχεδιασμού. Μυστικά και ψέματα που στην καθημερινότητα ενοχλούν και πληγώνουν, στο θέατρο γίνονται εργαλεία και μηχανισμοί που υφαίνουν ιστορίες και ρόλους.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα πρωταρχικό μέσο για την εξάσκηση του ηθοποιού στην τέχνη της υποκριτικής. Αποτελεί επίσης απαραίτητο στοιχείο για την υλοποίηση μιας παράστασης. Υπάρχουν πολλά είδη, τεχνικές και παραλλαγές του αυτοσχεδιασμού.

Ο αυτοσχεδιασμός ακονίζει την δημιουργικότητα του ηθοποιού. Ξεκλειδώνει, ξεμπλοκάρει το σώμα και το πνεύμα. Διδάσκει πρακτικά την αρχή του να είναι κανείς «ανοιχτός» έτσι ώστε να δημιουργείται ροή δράσης-αντίδρασης μεταξύ των συμπαικτών.

Βοηθά μεθοδικά στην οικειοποίηση του ρόλου ή της συνθήκης που καλείται να υπηρετήσει ο ηθοποιός, καθώς και στην εξερεύνηση ή και την εφεύρεση

πολλαπλών πτυχών μέσα σε έναν χαρακτήρα. Γυμνάζει την φαντασία, την δημιουργία εικόνων και την παραγωγή κειμένου στην πρόβα.

Το καλύτερο βέβαια από όλα, είναι ότι ο αυτοσχεδιασμός γιορτάζει την ουσία του θεάτρου, την αμεσότητα της στιγμής. Και μόνο από την φύση της λειτουργίας του, δεν θέλει προετοιμασία, απαιτεί όμως να είσαι «εδώ και τώρα».

Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα του εργαστηρίου θα εξασκηθεί σε διάφορους μηχανισμούς αυτοσχεδιασμών. Με ισχυρά δομικά χαρακτηριστικά, πρακτικούς κανόνες όπως έχει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και τη λογική της ομαδικής σύνθεσης, οι αυτοσχεδιασμοί αυτοί θα έχουν διάρκεια σε χρόνο και τελικά θα προσφέρουν την απόλυτη ελευθερία πάνω στη σκηνή. Με βαθιά πεποίθηση πως η ελαφρότητα, η τρέλα, η ενέργεια, το χιούμορ, η ποιητικότητα και η βλακεία είναι υλικά απαραίτητα για τη δημιουργία μιας οποιασδήποτε πρόβας ή παράστασης, στη διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα αναμετρηθούν με αυτά, σε συνδυασμό με κλασικά κείμενα αλλά και σενάρια ταινιών που μας άλλαξαν τη ζωή.

Ασκήσεις με τίτλους όπως «Tι θέλει να πει ο ποιητής» «Tο παγκάκι» «Tα ζώδια» «Tηλεγραφήματα στο νησί» «Η Μεγάλη Playlist» « Εξορκισμός της σοβαροφάνειας», «Cinema Karaoke», «Η ζωή μου ταινία: τραγωδία ή κωμωδία;», «Deleted Scenes»

είναι λίγες από αυτές που όλοι μαζί θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εξελίξουν.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού του SkroWorks. Ελάτε με τα μυστικά σας και τα ψέματά σας. Tα μυστικά και τα ψέματα είναι άλλωστε πυρηνικό στοιχείο σχεδόν κάθε δραματουργίας, κάθε έργου και πλοκής.

 

Χοροθέατρο

 

Πάρης Μαντόπουλος

 

Δευτέρα 18:00 - 20:00

 

Dance & Theatre CONTACT IMPROVISATION Technique

Πώς μπορεί το μυαλό σας να χορέψει

Πώς μπορεί το σώμα σας να σκεφτεί

Πώς επιτυγχάνονται και τα δύο μαζί

Τί συμβαίνει όταν κινείστε μιλάτε ή χορεύετε

Ο συνδυασμός τεχνικών χορού όπως το contact impro αλλά και άλλων σύγχρονων τεχνικών χορού η μελέτη της μουσικής και θεατρικών κειμένων αλλά και διαφορετικών ρυθμών όπως οι latin και οι ελληνικοί θα μας δώσει την δυνατότητα να χορέψουμε αλλά και να ανακαλύψουμε τις δυναμικές του σώματος δίνοντας έμφαση στο χοροθέατρο.

Σώμα, Συνθήκη, Δράση, Αίσθηση, Μνήμη, Ατμόσφαιρα, λέξεις που αποτελούν το μυστικό για το συνδυασμό τεχνικής και σωματικής ενέργειας στη σκηνή γίνονται εργαλεία μεταποίησης της κίνησης σε εικόνα.

Contact Improvisation Technique. Το Contact είναι μια τεχνική χορού που μελετά τις δυνάμεις της βαρύτητας. “Δίνω βάρος και παίρνω αντίσταση”. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη και την προσπάθεια του χορογράφου Steve Paxton και των συνεργατών του για καλύτερη επαφή και επικοινωνία των χορευτών. Ο Peter Ryan συνεργάτης του S.Paxton εξέλιξε αυτή την τεχνική και τη χρησιμοποίησε στην διδασκαλία του στο θέατρο. 

Η συνεργασία μου με τον Steve Paxton, και τον Peter Ryan, μου έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσω την τεχνική του Contact με την Υποκριτική δημιουργώντας διαδρομές που μελετούν την βαρύτητα, την επικοινωνία μέσω των σωμάτων αλλά και του κειμένου παράγοντας δυναμικές και ποιότητες κίνησης που ξεκινούν από το πάτωμα και μπορούν να γίνουν μέχρι και  ακροβατικές. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας σού δίνει την δυνατότητα να ξυπνήσεις τις φυσικές δυνάμεις του σώματος και να εξωτερικεύσεις το συναισθηματικό σου κόσμο και τη φαντασία και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην εκπαίδευση των ηθοποιών και των χορευτών.

“Στη ρίζα της διδασκαλίας μου η πίστη είναι πως ο performer πρέπει να ενσωματώνει τη φυσική στάση μυαλού και σώματος. Το «φυσικό» στην χοροθεατρική ορολογία δεν σημαίνει νωθρότητα, χαλαρότητα ενεργειακά αλλά ακριβώς το αντίθετο. Φρόντισα να αναπτύξω τη φυσική παρουσία, το μέρος με το οποίο ένας performer μπορεί να κινήσει προς κάθε κατεύθυνση οποιονδήποτε από τους πολυπληθείς χαρακτήρες, κινήσεις, συμπεριφορές ή στάσεις. Είναι ένα μέρος δύναμης, ένα μέρος γεμάτο, ξέχειλο από ενέργεια, ένα μέρος παρουσίας. Ο performer μπορεί να είναι χωρίς χορογραφία, χωρίς κείμενο, χωρίς έννοια αλλά μπορεί να διαλέξει να μπει σε οποιαδήποτε από αυτές τις «περιοχές» με πλήρη δέσμευση”. (Eugenio Barba).