ΧΟΡΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ

SKROW WORKS

press to zoom

press to zoom
1/2

SKROW WORKShop

Εισηγητής:

Πάρης Μαντόπουλος

Διάρκεια:

Από 03/02/18

έως 31/03/18

                   

Πρόγραμμα:

Κάθε Σάββατο 

Από 12:00 έως 13:30

Ένα επίμονο σύρσιμο στα πόδια, ήχοι που τραντάζουν το πάτωμα, χορευτές που ίπτανται και διαδηλώνουν το ξεσηκωμό, την λεβεντιά, τον ηρωισμό και την ελπίδα. Και ο Πεντοζάλης γεννιέται μπροστά στα μάτια μας γεμάτος μουσική και ζωή.

Βήματα αργά και κυκλικά, λόγια που υπογραμμίζουν έναν θλιβερό λυγμό νοσταλγίας για τον ξενιτεμένο. Και όλη η Ήπειρος τραγουδά και χορεύει.. «Ξενιτεμένο μου πουλί χρυσό μου χελιδόνι».

​Κινήσεις τελετουργικές συγχρονισμένες, σώματα σε ευθεία γραμμή όλα σαν ένα. Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, Μακεδονία.  Ένα ταξίδι παράδοσης με μουσική από λαούτο και σαντούρι μέχρι την Φραγκοσυριανή και τον Τσιτσάνη με μπουζούκι και μπαγλαμά ο Χασάπικος ή Μακελάρικος μαγεύει τις αισθήσεις των χορευτών πότε αργό και επιβλητικό πότε γρήγορο και εντυπωσιακό (Χασαποσέρβικο)

Τσαμπούνα και βιολί, βήματα πηδηχτά και κυματιστά, χορευτές που πιάνονται στους ώμους και το πανηγύρι γεμίζει από την χαρά και την τρέλα του Ικαριώτικου χορού.

Ελάτε να χορέψουμε και να ανακαλύψουμε την ελληνική παράδοση μέσα από τα βήματα της την μουσική της και τα τραγούδια της.

Πάρης Μαντόπουλος​ - Βιογραφικό

Έχει σπουδάσει χορό και υποκριτική με τον Peter Ryan (Master of arts), Steve Paxton (developer of Contact Improvisation), χορευτικό αυτοσχεδιασμό με την Α.Λύρα, κλασικό μπαλέτο με τον Δ.Καμινάρη, και παραδοσιακούς χορούς με τον Ηλία Δήμα (ΤΕΦΦΑ). Είναι κάτοχος του Bachelor of Performing Arts του Queen Margaret University Edinburgh με διάκριση και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «ΑΡΧΗ» της Νέλλης Καρρά. Eχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ χορού (σύγχρονου και παραδοσιακού)  και θεάτρου στην Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Κούβα σε παραστάσεις όπως: «Δάφνης και Χλόη», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Brahms», «Αντιγόνη» κ.α. σε χορογραφίες-σκηνοθεσία Peter Ryan, Α.Λύρα, καθώς και σε παραστάσεις της Λυρικής σκηνής και του Μεγάρου μουσικής (Λούλου, Κάρμεν, Νάνος, Πρωτομάστορας, Ναμπούκο κ.α) σαν χορευτής.

Έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Life Letters 1 και 2, «Αγάπη στα δύο» και «Στρίψιμο της Βίδας», παραγωγές της χοροθεατρικής ομάδας “MoveInContact” που είναι και ιδρυτής.

Έχει χορογραφήσει θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα και σε Δηπεθε.

Έχει πάρει μέρος ως ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις «Cut it out», «Πρόβα Στρίνμπεργκ», «Άγρια δύση», «Δύναμη του Σκοταδιού», «Άγριοι» και στις κινηματογραφικές ταινίες «Peppermint» (χορογραφίες) και «Πάμπτωχοι Α.Ε.». Είναι δάσκαλος παραδοσιακών, λαϊκών και λατινοαμερικάνικων χορών.

Διδάσκει το μάθημα «Contact Improvisation Technique Dance & Theatre » σε Δραματικές σχολές και σε σχολές χορού.